BEBEĞİNİZE KENDİNİZ TARHANA YAPABİLİRSİNİZ.

Bebeğimin ek gıdaya geçtiğinden beri severek yediği renksiz tarhananın tarifini vereceğim. Açıkçası ben pek beyaz tarhanayı sevmem. Eğer kendimize pişireceksem domatesi biberi sarımsağı kavurur da pişiririm. Ama bebeklere ilk çorba olarak tarhana gayet faydalı ve sindirimi kolay. Biz ek gıdaya geçeli üç ay oldu ve oğlum sık sık yemesine rağmen severek yiyor. Genellikle tarhana yapımını zor sanırız fakat gayet kolay. Renkli tarhanada ekşitme olayı çok oluyor. Ayrıca içindeki domates biber bazıları nohut da koyuyor bunlar çocuğa ilk etapta şişkinlik yapıyor. Bu nedenle ben beyaz tarhanayı tercih ediyorum. Kolaylık olsun diye bir müddet önceden her çaldığımız yoğurdun kaymağını derin dondurucuda biriktiriyor annem. Sonra bulabilirse koyun sütü ile bulamazsa inek sütü ile çalınmış yoğurdu kullanıyor tarhana yapımında.

Ben kısaca malzemeleri vereyim.

  • Yoğurt kaymağı istenilen miktar biz yarım kilo kadar kullandık.
  • Bir kilo kadar koyun veya inek yoğurdu
  • Un aldığı kadar
  • Bir miktar tuz çok değil çünkü bebişlerimiz yiyecek

Yapımı kolay. yoğurt ve biriktirdiğimiz kaymakları elimizle karıştırırken unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Biraz tuz atıyoruz. Unu yedire yedire biraz sert bir hamur elde ediyoruz. Bu işlemi geceden yaparsanız sabaha kadar bekletip biraz ekşitirsiniz . IMG-20160518-WA0017.jpg

Dediğim gibi üzerini bir naylon ile veya bir bez ile kapatıp Sabaha kadar bekletiyoruz.

IMG-20160518-WA0018

O zaten sabah hafif ekşimsi bir kokuya sahip olacak. Çok bekletmiyoruz çünkü gereğinden fazla ekşirse bebeklerimiz sevmeyebilir.

 

Temiz sofra bezini havadar gölge bir yere yazıyoruz. Ve üzerine önce iri parçalar halinde bölüyoruz üstleri kurudukça gün içinde daha küçük parçalara ayırıyoruz. Bir kaç küçültme işleminden sonra bu sabah başlayıp akşam üzeri bitmek kaydıyla içleri de çok kuru olmayacak şekilde kuruduğunda sert kumaşlı bir çarşafta ovma ve eleme işlemine geçiyoruz.

Ben bu kısımları fotoğraf çekmeyi unuttum. Herhangi bir tel süzgü ile elemeniz işinizi görür. Ne kadar çok elerseniz o kadar çabuk azalır. Bir kişi ovar bir kişi elerse işlem daha kolay olur.

20160518_233414.jpg

Sonuçta elenmiş tarhanamızı bir tepsiye yayıp birkaç gün iyice kurumaya bırakın ki muhafaza esnasında bozulmasın. Ve sonra et suyuyla afiyetle pişirip yiyebilirsiniz. Bebeğimize de bu faydalı çorbayı gönül rahatlığıyla içirebilirsiniz.  Değişik şekillerde pişirilebilir. Sütle pişirilebilir. Havuç domates kavrulup pişirilir. Et suyu ile pişirilebilir.kemik suyu ile pişirilir. Sadece su ile pişirilebilinir. Bebeğimize canımızın istediği şekilde besleyici kombinasyonlarla bu çorbayı yapıp yedirebilirsiniz .

Sizler yapın. Bebeklerimize afiyet ve sağlık olsun. Bu tariften faydalananların sevabı da atalarımızın olsun.  Değerli yorumlarınızı bekliyorum. ..

 

 

 

Reklamlar

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. sessizkaldım dedi ki:

    Çok güzel oluyor evde tahrana ben arkadaşımla yapmıştık ama bizim ki renkli acılıydı 🙂 tabi bebişler için sade olanı daha güzel:)
    Ellerinize sağlık afiyetle yiyin inşallah …

    Beğen

    1. Evet renkli olanını ben de daha çok seviyorum. Teşekkür ederim.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s